Accusations against Arab Israeli politician visiting The Netherlands | De Volkskrant |

Federate Jewish Netherlands (FJN) filed a report against the Arab-Israeli politician Haneen Zoabi, who will speak on Sunday in Amsterdam at a commemoration of Kristallnacht in Germany. Herman Loonstein of the FJN parliamentarian accused Zoabi of hate crimes. “She calls for terrorist activity worldwide and is punishable. She should be banned in the Netherlands, if not arrested. “

 « click for more info
Loonstein urges city council of Bronckhorst to refuse Germans participating in WWII memorial on May 4th

Continued for my Dutch readers below the fold …

JODEN OP DE VLUCHT IN NEDERLAND !

Hoogleraar en voorzitter van één van de twee Joodse scholen in Amsterdam, Herman Loonstein (52), zucht diep. Te laat, te weinig, te slap. Zo omschrijft hij het optreden van politie en overheid tegen de jonge Marokkanen die de macht op de Nederlandse straten hebben overgenomen.

“Voorbeeld: afgelopen dinsdagochtend, even voor elf uur in Buitenveldert, op klaarlichte dag”, vertelt Loonstein. ,,Er wordt aangebeld bij het huis van een Joods gezin. Als de man opendoet, wordt hij door een groepje Marokkanen met tientallen eieren bekogeld. Daarbij scandeerden ze onverstaanbare leuzen. De angst zit er goed in, zelfs bij de niet-extreem orthodoxen onder ons. Het tuig is waarschijnlijk op de woning afgekomen omdat er een mezoeza, een tekstkokertje, op de rechterdeurpost was aangebracht. Traditioneel Joods gebruik en in dit geval een baken voor terreur.

Toen de mensen aangifte wilden doen, gaf de politie – als zo vaak – niet thuis. ‘Nee, als jullie geen foto’s van de daders hebben, is er voor ons écht geen beginnen aan hoor’. Wanneer komen ze eigenlijk wel in actie? Als de eerste Jood het ziekenhuis is ingeslagen…”

Professor Loonstein laat zijn kinderen niet meer met het openbaar vervoer reizen. Want ook zij zijn ‘herkenbaar’ en dus potentieel doelwit. ,,Zo ver is het dus gekomen”, zegt hij. ,,Er is veel te veel gedoogd.

Job Cohen [NY Times: The Integrationist] ging, toen hij nog burgemeester was, wél naar Marokkaanse instellingen om zijn medeleven te betuigen als er sprake was van antimoslim sentiment. Maar omgekeerd deed hij niets, toen Joodse burgers de stad verlieten, weg getreiterd door Marokkaanse straatschurken.

In Amsterdam gaat geen dag voorbij of er is een ‘incident’. In grote delen van de stad kun je als Jood niet meer over straat zonder slachtoffer van verbaal geweld te worden. Veel Joden keren Nederland de rug toe en emigreren. Naar Israël of Engeland, waar ze zich nog wél vrij kunnen bewegen.”

[Source: Telegraaf – Stan van Houcke]

Politie weerspreekt ‘anti-semitisch’ incident | Trouw | [cached]

(Novum) – De eieren die afgelopen dinsdag tegen de woning van een joodse Amsterdammer gegooid werden, waren afkomstig van drie jongens die zelf van joodse komaf zijn. Van antisemitisme was geen sprake, wel van baldadigheid, meldt de politie maandag.

Zaterdag schreef De Telegraaf over het incident, dat plaatsvond in Buitenveldert. In het artikel beweert hoogleraar Herman Loonstein dat het om Marokkaanse daders ging. Hij verweet de politie in de krant onvoldoende op te treden om antisemitisch gedrag tegen te gaan.

“Een onjuiste weergave van het incident”, spreekt de politie hem tegen. Na het incident is er uitgebreid contact geweest tussen de melder van het incident en de buurtregisseur en is de politie een onderzoek gestart.

Zondag werd de woning opnieuw bekogeld. Een buurtbewoners tipte de politie, die drie buurtbewoners van 12, 13 en 14 jaar in de kraag vatte. Ze bleken zelf ook joods te zijn en biechtten op dat ze dinsdag ook de eieren naar de woning hadden gegooid.

Het ‘islam-debat’ in Nederland; de stand post-Fortuyn, pre-Wilders

Onlangs vond ik het onderstaande stukje tekst terug, geschreven voor een paper in 2002. Het leek me wel aardig om het hier te publiceren. Het is in  ieder geval de stand van zaken na Pim Fortuyn, maar nog van voor Wilders. En nog voor de moord opTheo van Gogh. Hem noem ik overigens ook. Ik moet zeggen dat ik voor de man zelf altijd wel enigszins een zwak had, al was ik het fundamenteel met hem oneens. Midden jaren negentig ben ik een keer met hem in debat gegaan voor Veronica `s Call Radio, dat toen net van start ging. Om zeker te zijn van genoeg bellers had men een paar studentenhuizen gebeld met de vraag of er mensen geïnteresseerd waren om met Theo in debat te gaan, waaronder mijn toenmalige huis in Leiden.

Op die manier ben ik toen, als `spontane beller’ (althans voor de luisteraars) met van Gogh in discussie gegaan over de stelling `de islam is de grootste bedreiging voor Nederland’. Volkomen onzin vond ik toen en nu maar dat ging er toen verrassend vriendelijk aan toe, ook toen ik hem jaren later een keer in de trein tegenkwam en wij over dit onderwerp een heel normaal gesprek hebben gevoerd. In die zin vond ik Fortuyn erger. Over Wilders zal ik het (voorlopig) nog even niet hebben. Maar goed, hier nog een oud stukje tekst van mij.  Miscchien is het nog steeds actueel.

Wat in ieder geval nog actueel is, is dat de beroemde hoogleraar Nasr Abu Zayd in Nederland eigenlijk nauwelijks aan het woord komt in ons `nationale islamdebat’, al zit hij hier in Leiden. Dat is nog steeds vreemd. Overigens weten de BBC en Al Jazeera hem regelmatig te vinden. Op Al Jazeera was het Abu Zayd die uitlegde wat er met Nederland aan de hand was sinds de opkomst van Fortuyn, de moord op van Gogh en de vertoning van Fitna.

In Nederland zelf prefereert men kennelijk liever mensen als Pastors, vanuit de wetenschap Afshin Ellian, of soms die andere internationaal beroemde geleerde, Tariq Ramadan. Maar die is ook veel orthodoxer, dus wellicht bevestigt dit meer het verwachtingspatroon (en de behoefte) van het Nederlandse publiek. Op een geluid als dat van Abu Zayd zitten de media en het publiek kennelijk nog steeds niet te wachten, de roep om de broodnodige emancipatie van de moslims ten spijt.

My earlier diary – Abdelkader Benali the Blogger from Beirut, Today as Dutch Writer.